Werkzoeken

Wondere wereld van 3D printen

3D geprint koekvormpje

Inhakend op mijn vorige post over “Solliciteren: eerst op onderzoek uit“, heb ik al mooie ontdekkingen gedaan. Vroeger zat ik als klein meisje met de grote encyclopedie op schoot, me verwonderend over alles wat er te ontdekken viel. In de huidige tijd heb ik het internet om dieper te duiken in informatie over potentiële werkgevers.
Een van die werkgevers houdt zich bezig met 3D printen.

3D pen: leuke creatieve hobby

Het 3D-printen is als hobby steeds bekender aan het worden. De 3D printers en het bijbehorende materiaal zijn binnen ieders bereik aan het komen, zowel qua prijs als aanbod.

Er zijn tegenwoordig zelfs 3D-pennen te koop: een soort mini 3D-printer, het heeft wel wat van een hete-lijm-pistool. Het dunne kunststof draad (filament) dat aan de achterkant wordt ingevoerd, is in allerlei vrolijke kleurtjes verkrijgbaar. Erg leuk om eens te proberen.
Idee: als kadootje voor een verjaardag!
Oh, en Sinterklaas en Kerst komen er ook al snel weer aan.

Zoek het maar eens op, in Google is genoeg aanbod in 3D pennen te vinden.

Omdat ik meer wilde weten over de wondere wereld van het 3D printen, ben ik als een echte speurneus het internet opgedoken. Wow, er is écht veel informatie te vinden!
Daarna heb ik alle info die ik heb gevonden tot een kort stukje samengeperst. Zie hieronder:


Omvangrijke wereld van 3D printen

Hoewel 3D printers nog niet zo lang in de publieke belangstelling staan, is de techniek niet nieuw. Het 3D printen zag het licht in 1980: een proces waarbij aan de hand van een digitaal design een 3D object wordt opgebouwd in laagjes.

Toepassingen zijn eindeloos

De moderne wereld van het 3D-printen kent tegenwoordig vele bijzondere toepassingen, van sieraden en hobbymodellen tot een biefstukje, van protheses en organen tot mondmaskers, en zelfs huizen!

Materialen en eigenschappen

Bovendien worden verschillende materialen in diverse industrieën en branches onderzocht en ontwikkeld.

Er wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar de eigenschappen van materialen als plastic, hout, metaal, keramiek, zand, beton, glas en zelfs menselijk weefsel om deze steeds beter geschikt te maken voor 3D printen.

Research & development

Het is een wereld met ongekende toekomstmogelijkheden, vol van wetenschap, research en innovatie, creativiteit en praktische ontwikkelingen.
Oplossingen worden gevonden op het gebied van handzaam thuisgebruik (consument) tot industriële toepassingen (bijv defensie, laboratoria, automotive, aerospace). Van nano klein tot mega groot.
Je kunt het zo gek niet bedenken, of het kan worden ge-3Dprint. The sky is the limit.

Natuur en milieu

Ecologische begrippen als recycling, plastic waste, cradle-to-cradle, groen, biologisch afbreekbaar, hergebruik en duurzaamheid zijn belangrijk in verband met de impact op natuur en milieu, zeker ook met het oog op de lange termijn.
Denk daarbij bijvoorbeeld aan slinkende beschikbaarheid van grondstoffen, toegevoegde chemische stoffen, vrijkomende afvalstoffen.

Economisch en financieel

Ook economische overwegingen spelen hierbij een grote rol, denk aan grondstofprijs, betere performance en lagere loon- en productiekosten, investeringen, kortere time-to-market, gebruiksgemak etc.

En mede door al die trends zien we ook vooruitgang op gebieden als prototyping en software, supply chain, workflow en business solutions, design, scanning en fotografie.

Kortom: 3D printen is een steeds volwassener productietechnologie volop in beweging.


Koekvormpjes en andere 3D modellen

Leuk hè dat koekvormpje in de afbeelding van deze post. In de vorm van een kat 🙂

Deze is gemaakt door een vriend die door ziekte thuis kwam te zitten en zich is gaan verdiepen in 3D printen. Dit koekvormpje was een van zijn eerdere projecten.

Sindsdien heeft hij al heel verschillende dingen ge-3D-print:

  • beeldjes, Winnie de Poeh bijvoorbeeld
  • cookie cutters in allerlei vormen: Tijgetje, kat, teckel, noem maar op
  • mondmaskers voor zijn vrouw die in de zorg werkt en ook voor haar collega’s
  • zelfontworpen vulautomaat voor zijn nieuwe regenton (toch fijn als je handig bent in CAD)
  • handprotheses voor kinderen (via de e-NABLE vrijwilligers community)
  • opzetstuk voor het fietsstuur van een meisje dat haar hand mist. Nu kan ze fietsen! Hoe mooi is dat ♥
  • en zelfs 3D printers. Wonderlijk: je eigen 3D printer gewoon zelf 3D printen!
3D-geprinte handprothese
3D-geprinte handprothese